Château Rúbaň

Ahojte,

V prvom rade vám chcem z celého srdca popriať všetko len to najlepšie do Nového roku 2018! Nech je podľa vašich predstáv, nech ste spokojní, šťastní a najmä zdraví! V druhom rade vám chcem z celého srdca poďakovať, že sa vraciate na blog, čítate a podporujete ma!

Pred koncom roka 2017 som mala príležitosť navštíviť ďalšie čarovne rozprávkové miesto! Château Rúbaň! Poviem vám, ja som sa do tohto miesta zamilovala. Absolútne som netušila do čoho idem a bola to nakoniec jedna z najzaujímavejších skúseností v roku. Preto touto cestou ďakujem Château Rúbaň za pozvanie a novú skúsenosť, ktorú si nadovšetko vážim.

„Víno sa dá robiť dobre len vtedy, keď ho milujete“ a presne týmto mottom sa riadi aj vinárstvo Rúbaň. Ak sa mám priznať ani neviem, čo vám mám skôr spomenúť. Ich filozofia je tak inšpiratívna, pestrá a neobyčajná, že mám fakt „zavarené“ 🙂

Celý deň sme absolvovali v spoločnosti majiteľky pani Ollé. Pani Ollé je žena, z ktorej ide rešpekt, láska a zanietenosť! Miestami mi pripomínala maminu. Nie len výzorom ale aj myšlienkami a názormi. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo som sa tam cítila tak dobre. Dozvedeli sme sa mnoho o histórii, víne, jedla a ich samotnej reštaurácie. Aby sme v tom mali poriadok, aj vy, aj ja tak idem asi od začiatku.

Hneď po príchode do areálu som vypla od každodenných starostí a povinností a ocitla som sa v inom svete. Všetko tam bolo také pokojné a harmonické, až mám pocit, že sa tam ľudia nevedia ani len hnevať alebo negatívne myslieť. Skôr naopak. Hneď som sa naladila na vlnu oddychu a užívania si daného okamihu. Nestihli sme sa ani len vybaliť a už nás čakal výborný obed. Pred ním samozrejme menší aperitív v podobe domácej rúbaňskej pálenky, ktorej ja nie som veľký fanúšik, ale dobre padla 😀

Po mňamóznom gastronomickom zážitku sme sa ubytovali v Guest house , kde nás čakalo ďalšie prekvapnie na izbe. Tým prekvapením bola samotná izba, aspoň pre mňa, ktorú by som prijala aj doma. Hneď TERAZ! Guest House je zariadený súčasne, a pritom s citom k tradícii. A vyzerá BOMBOVO.

Po chvíľke oddychu sme sa stretli v kaštieliku hneď vedľa Guest house, o ktorom nám viac porozprávala majiteľka. S kaštieľom majú do budúcnosti tiež veľké plány, no v súčastnosti sa využíva len na oddávanie novomanželov. Miesto je však nabité dobrou energiou a už teraz som zvedavá, čo ešte krajšie z neho bude. Neskôr sme sa presunuli späť do reštaurácie, kde sme si dali kávičku a prešli na hlavný bod programu. A tým bola príprava jedál za pomoci šéfkuchára Martina Kollára, ktorý si pre nás pripravil rôzne kombinácie. Keďže zbožňujem čas strávený v kuchyni, tento čas som si užila dvojnásobne, pretože som ho trávila v spoločnosti suprdupr žien a v suprdupr zariadenej profesionálnej kuchyni, kde sa varí jedna radosť. Bola som prekvapená, aké zaujímavosti nás Martin naučil. Respektíve všetky jedlá boli pripravené z ľahko dostupných surovín, ktoré nájdeme bez problémov v supermarketoch. Avšak ich nevšedná kombinácia očarila nie len oči, ale najmä chuťové poháriky každého z nás.

Na vytrávenie všetkých pochúťok, ktoré sme počas dňa mali možnosť ochutnať sme absolvovali menšiu prechádzku po vinárstve a dozvedeli sme sa niečo viac o samotnej výrobe vína Château Rúbaň. Samozrejme aj výroba prebieha v moderných priestoroch s profesionálnym vybavením. Ako záver nášho programu nás čakala ochutnávka všetkých vín, ktoré Rúbaň ponúka v spoločnosti pani majiteľky. Doposiaľ bola moja znalosť o vínach základná. Miestami podpriemerná. Červené, biele a ružové. Aj vďaka Château som sa čo-to priučila filozofii vín. Našla som si u nich aj pár obľúbencov. Najviac zo všetkých mi uľahodilo ružové vínko Cabernet Sauvignon Rosé. Víno je malinovo ružovej farby, výraznej ovocnej vône, najmä po lesných jahodách.

Po celom dni sme sa tešili do pohodlných postielok v útulných izbách. Ja teda určite. Majka nám ešte po ceste hovorila, ako úžasne sa jej v Rúbani spí. Najprv som úprimne tomu až tak veľmi neverila, ale ako som spomínala na začiatku, Rúbaň je čarovné miesto a spalo sa tam, ako v rozprávke. Ten pokoj, ktorý v celom okolí je sa odzrkadlil aj na kvalitnom spánku.

Jedinú vec, ktorú hodnotím negatívne, bol skorý budíček na raňajky a odchod domov. Dúfam, že sa na toto miestočko ešte raz vrátim.

Amuse – lievance so smotanou, cviklovým krémom, kôprom a kaviárom.

Zemiaky na pahrebe s maslovou penou a hľúzovkovým olejom.

Kalerábové velouté s tvarohom, čiernym cesnakom a chrumkavou pohánkou.

Pstruh lososový s tekvicovým pyré a omáčkou z bieleho vína.

Simi <3