Terezka Podobová – výroba rastlinných mliek

Terezka je mladé dievča, ktoré zo svojho jedálnička vyradila pred pár rokmi všetky živočíšne produkty. Začala ako vegetarián no teraz si plne stojí za celou filozofiou vegánstva. Mne sa na nej páči, že si našla alternatívy a aj pri vegánske dbá na pôvod potravín, ktoré skonzumuje. Najviac ma však zaujalo to, že si vyrába vlastné rastlinné mlieka a práve o tom bude tento príspevok. Uvidíte aké to je jednoduché a pevne verím, že výrobu domáceho mlieka aspoň raz vyskúšate 🙂

Ako si sa dostala k vegánstvu, resp. čo ťa presvedčilo o tom, že sa ňou staneš? 

Ono to celé začala vegetariánstvom. Tým, že moja mamina robila pre veľkoobchod s bio potravinami tak som sa dostala do kruhu ľudí, ktorí zdravým životným štýlom žijú. Chodili sme na rôzne raw food festivaly, kde som sa s vegánmi zoznámila. Najväčšou inšpiráciou mi bol Peter Fijalka. Bol dva roky raw vegán a popritom behal ultraruny a stále mal perfektné výsledky. Tak to ma inšpirovalo k tomu aby som skúsila byť aspoň bez mäsa. Skúšala som to, no neskôr som sa dostala aj do tej filozofie a moja vegetariánska cesta trvala len dva mesiace. V podstate aj keď som bola malá som jedla len ryby a kuracie mäso tak mi to ani veľmi nechýbalo. Zbožňovala som ale vajíčka a syry. Po tých dvoch mesiacoch som teda prišla na to, že pre samotné zvieratá je horšie byť vegetarián ako vegán. Ak napríklad zabijú kravu má po probléme, ale ak ju chovajú na farme len kvôli mlieku tak trpí celý svoj život. A tým, že mám rada všetky živočíchy tak som nechcela aby trpeli, len kvôli tomu aby som si uspokojila svoje chuťové poháriky.

Ako sa cítiš po psychickej a fyzickej stránke odkedy preferuješ vegánstvo? 

Cítim sa dobre. Psychicky určite lepšie, aj keď mám niekedy opúšťajúce stavy, keď vidím, ako ľudia jedia mäso. Inak sa cítim fajn. Len v zime mám problém s tým, že mi je oveľa väčšia zima ako kedysi. Ale to žvdy vyriešim tak, že si dám napríklad pečené teplé zemiaky. To je pre mňa asi jediné negatívum. Pozitívum pre mňa je, že paradoxne sa mi vďaka vegánstvu vyliečila anémia, ktorou som trpela. Je to najmä tým, že moja strava obsahuje oveľa väčšie množstvo železa. Celkovo som úplne v pohode a dokonca mám stále dobrú kondičku, s ktorou zvládam behať a robiť taebo.

Aký je postup pri tvorbe domáceho mlieka? 

Orechy, semienká, obilniny si namočíme aspoň na 12 hodín (cez noc) do vlažnej vody. Robíme to preto aby orechy zmäkli a aktivovali sa v nich všetky látky a enzýmy ktoré sa sušením zastavili. Kvôli týmto pozastaveným procesom sa odporúčajú namáčať  všetky orechy aj na bežnú konzumáciu. Namáčanie tiež uľahčuje aj trávenie orechov. Po namáčaní ich dáme do mixéra a rozmixujeme ich s trochou vody (orechy sa tak ľahšie a lepšie rozmixujú ako keby sa museli mixovať s 1l vody). Keď ich máme rozmixované postupne pridávame vodu a mixujeme ešte aspoň minútu aby sa všetko poriadne premiešalo. Takto pripravené mlieko precedíme cez gázu/premytú utierku. Neodporúčam používať sitko pretože prepustí viacej orechovej drte a bude to aj dlhšie trvať ak keď to len „podojíte ? „. Drť vysušíme alebo vyhodíme a mliečko môžme začať používať. Skladujte ho v chladničke. Mne zhruba z 200g suchého maku výjde cca 1,2-1,5 l mlieka.

     

     

     

     

 

Aké sú podľa teba výhody a nevýhody domácich mliek? 

Výhody: Sú chutné a môžete si vyrobiť mlieko aké vám len napadne a prípadne si vyrobiť verziu vhodnú napr. pre vašu potravinovú alergiu. Keďže si ich vyrábate sami viete čo v nich je a nemusíte sa báť žiadnych zbytočných pridaných ingrediencií . Domáce mlieka sú niekoľko násobne lacnejšie ako klasické mlieka z obchodov.

Nevýhody: Domáce mlieka sú náročné na čas keďže orechy a semená sa musia namáčať aspoň 12 hodín a následne ich musíte rozmixovať a ručne cediť a môžem vám povedať že je okolo toho aj veľa neporiadku haha ?. Taktiež nevýhodou je aj ich krátka doba spotreby. Treba ich spotrebovať tak do 3 dní inak skysnú keďže sú robené z čerstvých ingrediencií tak je prirodzené že ich treba spotrebovať čo najskôr. Garantujem vám však, že sú také chutné že vám nevydržia viac ako deň.

Aké je tvoje obľúbené rastlinné mlieko? S čím ho rada konzumuješ? 

Od malička milujem mak ako aj celá moja rodina. Tak je moje obľúbené mlieko práve makové. Rada do pijem len tak, ale nedám dopustiť na jednoduché smoothie z banánov makového mlieka kakaa/višní.

Pri výrobe akéhokoľvek mlieka z neho zostanú zvyšky či už zo spomínaného maku alebo orechov. Čo odporúčaš z nich pripraviť aby nemuseli ísť do koša? 

Zo zvyškov odporúčam vyrobiť si múku. Stačí len hmotu čo vám zostala rozprestreť na plech a nechať sušiť na nízku teplotu v pootvorenej rúre alebo cez teplé letné dni len tak na slnku a prípadne dosušiť v rúre. Taktiež sa zvyšky dajú použiť do koláčov, raw koláčov (zvyčajne do korpusov).

Aké jedlo patrí medzi tvoje obľúbené? 

Nedá sa povedať že by som mala len 1 obľúbený recept. Milujem talianskú a indickú kuchyňu. Avšak bolognese s beluga šošovicou sa stali hitom v našej rodine a varím ich non-stop.

Recept: 1 malá cibuľa 400g zaváraných rajčín, 6 polievkových lyžíc balsamico octa 2 polievkové lyžice kokosového/trstinového cukru 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, korenie, bazalka, beluga šošovica a lubovolné cestoviny. Orestujeme si cibulku na oleji do sklenena a pridáme cukor. Necháme asi minutku skaramelizovať a zalejeme to balsamicom. Redukujeme cca2 minúty. Po 2 minútach pridáme na kúsky nakrájane paradajky a varíme cca15 minút za občasného miešania. cca v polovici varenia do celej omáčky prelisujeme cesnak. Na konci osolíme, pridáme bazalku a po prípade pridáme cukor alebo balsamico. Kým sa varí omáčka vo vedľajšom hrnci si uvaríme šošovicu do mäkka. Po uvarení ju zmiešame s pripravenou rajčinovou omáčkou. Podávame s obľúbenými cestovinami.

Terezka pre nas na inšpiráciu vytvorila makové, orechové a pšenovo-ovsené mlieko 🙂