Ahojte,
Pevne verím, že prežívate pekný víkend. Odkedy mi začala škola a ja som začala ešte viac pracovať tak sa na víkendy teším dvojnásobne, nakoľko sa snažím aby boli pokojné a plné oddychu. K tomu môjmu oddychu patrí jednoznačne aj pečenie ale to vy dobre viete. Včera som pre rodinku pripravila pomerne jednoduchý ale za to chutný koláčik s extra dávkou domácich jabĺk s makom a škoricou. Len tak sa po ňom zaprášilo a ja som „bojovala“ o to aby som ho stihla aspoň odfotiť než sa pominul.
Budeme potrebovať:
330g špaldovej hladkej múky
200g masla
50g cukru podľa chuti
1 kypriaci prášok
1 vajíčko
1kg jabĺk
60g pomletého maku
2pl škorice
1 vanilkový cukor – nemusí byť
Postup:
Múku si zmiešame s kypriacim práškom a 50g cukru. Postupne pridáme vajíčko a 200g zmäknutého masla. Cesto si vypracujeme, najlepšie rukami aby sa všetky ingrediencie poriadne spojili. Vzniknuté cesto necháme odležať 30 minút v chladničke. Medzitým si pripravíme jablkovú zmes. Nastráhame 1kg jabĺk, pridáme mak, škoricu a vanilkový cukor. Jablkovú zmes poriadne zamiešame a necháme rovnako odstáť. Odležané cesto si vytiahneme z chladničky a rozdelíme. 2/3 cesta si na pomúčenej doske rozvaľkáme a dáme do tortovej formy. Cesto vo forme jemne popicháme vidličkou a navrstvíme naň jablkovú zmes. Zvyšnú 1/3 cesta si rovnako na pomúčenej doske rozvaľkáme a pridáme na vrch koláča, ktorý si pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme na 180°cca 30 minút do zlatista. Treba si však koláčik sledovať. Podávať môžeme napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
Dobrú chuť 🙂