Gaštanovo-orechová torta

Ahojte,

Prajem Vám krásny, prekrásny víkend. Pevne verím, že si ho každý užije po svojom. Ten môj dúfam bude oddychový. Posledné týždne boli pre mňa náročnejšie, ako tie ostatné doteraz, tak sa teším na dva dni voľna a odpočinku. Áno, jednou formou oddychu je pre mňa aj pečenie a čas strávený v kuchyni a preto sa teším, že budem môcť niečo vymyslieť a pofotiť pre Vás. Zatiaľ Vám pridávam nový recept na o niečo pracnejšiu ale o to chutnejšiu tortičku. Pripravovala som ju z novej bezlepkovej múky MIX B od značky Schär. Pečenie z bezlepkových múk je o niečo náročnejšie ako s tými bežnými a preto to bola pre mňa aj mierna výzva, ktorá ale podľa celej rodinky, ktorá si na torte pochutila dopadla veľmi dobre. Tak poďme na to.

Orechovo-gaštanová torta s čokoládovou polevou. 

Budeme potrebovať: 

Na cesto – kakaové: 

300g múky Shär MIX B NEW 

5 vajíčok

30g trstinového cukru

1dcl vody

1dcl repkového oleja

1/2 kypriaci prášok

1/2čl sódy bikarbóny

Štipku soli

3pl kakaa

Na cesto – lieskovcové: 

300g my Schär MIX B NEW

5 vajíčok

30g trstinového cukru

1dcl vody

1dcl repkového oleja

1/2 kypriaci prášok

1/2čl sódy bikarbóny

Štipku soli

200g lieskovcových orechov

Na krém: 

250g masla

250g gaštanového pyré

4 žĺtka

1 vanilková cukor

Na polevu: 

100g horkej čokolády

100ml smotany na šľahanie

Postup:

Ako prvé si pripravíme kakaové cesto a to nasledovne:

Bielka si oddelíme od žĺtkov. Vaječné bielka s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za stáleho miešania pridávame žĺtka, vodu, olej, múku a zvyšné suroviny. Cesto poriadne premiešame a pečieme vo forme s priemerom 24cm na 180° 20 minút.

Medzitým si pripravíme lieskovcové cesto rovnakým spôsobom. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Vaječné bielka s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za stáleho miešania pridávame žĺtka, vodu, olej, múku, najemno posekané lieskovce a ostatné potrebné suroviny. Cesto poriadne premiešame a rovnako pečieme vo forme s priemerom 24cm na 180° 20 minút.

Krém si pripravíme nasledovne:

V miske nad parou si vymiešame žĺtka s cukrom do hustej peny. Po vychladnutí peny posupne za stáleho miešania pridávame po malých kúskoch maslo. Nakoniec pridávame gaštanové pyré rovnako po malých kúskoch za stáleho miešania.

Nakoniec si pripravíme polevu a to veľmi jednoducho. Zohrejeme (nesmie sa dostať do varu) si 100ml smotany na šľahanie a zalejeme ňou 100g horkej čokolády a poriadne premiešame.

Na kakaové cesto pridáme gaštanový krém, na ktorý následne položíme lieskovcové cesto. Nakoniec tortu potrieme polevou z horkej čokolády a ozdobíme kúskami mandlí. Najlepšie chutí odležaná na ďalší deň 🙂

Dobrú chuť 🙂