Makový cheesecake

Ahojte,

Cheesecake sú moje najobľúbenejšie dezerty a zároveň aj tortičky, ktoré rada pečiem. Medzi náš najobľúbenejší patrí makový a preto by som sa s Vami chcela podeliť o recept, ktorý som o niečo vylepšila. A takisto pripájam aj inšpiráciu na bezlaktózový.

Budeme potrebovať: 

2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)

50g masla

1-2pl trstinového cukru (nemusí byť)

500g jemného odtučneného tvarohu

1 mascarpone

1 smotana 14%

1 jogurt

250g mletého maku

Vanilkovú pastu (Dr.Oetker)

2 vajcia

1 smotanu na varenie

100g horke 70% čokolády

Mak

Bezlaktózová verzia: 

2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)

50g bezlaktózového masla

1-2pl trstinového cukru (nemusí byť)

3x bezlaktózový tvaroh

2x bezlaktózový jogurt

1x bezlaktózovú smotanu

250g mletého maku

Vanilkovú pastu (Dr.Oetker)

2 vajcia

1 bezlaktózovú smotanu na varenie

100g horke 70% čokolády

Mak

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180° 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/vanilkovou pastou, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.  Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180°a po polhodine znížime teplotu na 150°a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie/varenie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Dobrú chuť