Cheesecake štyrikrát inak

Štyrikrát hurá pre cheesecake. Pre mňa je cheesecake jednoznačne najobľúbenejší dezert spolu s džemovou palacinkou. Ani na čokoláde si nepochutím tak, ako na týchto dvoch dobrotách. Samozrejme, ak sú dobre pripravené.

Pamätám si na deň, keď som išla piecť môj úplne prvý cheese. Deň som sa naň psychicky pripravovala, nehovoriac o nevedomosti, ako na to. Dnes môžem povedať, že by som ho upiekla aj so zatvorenými očami o polnoci. Stali sa doslova mojou srdcovkou! A už teraz viem, že ak raz budem mať vlastné bistro, tak bude špecializované najmä na tento druh koláčikov.

Vo svojej podstate je príprava veľmi jednoduchá a výsledok je úžasný. Recepty, ktoré nájdete v tomto príspevku som pripravovala do Candy baru na svadbu 🙂

Gaštanový cheesecake 

Budeme potrebovať

Na základ: 

1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)

1pl trstinového cukru (nemusí byť)

50g masla

Na plnku: 

500g jemného tvarohu

1 mascarpone

200g smotanu 16%

200g biely jogurt

2 vajcia

Gaštanové pyré

1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

Horká čokoláda

Smotana na šľahanie 33%

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180° 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a gaštanové pyré. Gaštanové pyré si nakrájame na drobné kúsky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Tvarohovú zmes vymiešme metličkovým mixérom, aby sa všetky suroviny spojili. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180°a po polhodine znížime teplotu na 150°a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. Poleva je veľmi jednoduchá a rýchla. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Extra čokoládový cheesecake s lesnými čučoriedkami a brusnicami 

Budeme potrebovať

Na základ: 

1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)

1pl trstinového cukru (nemusí byť)

50g masla

Na plnku: 

500g jemného tvarohu

1 mascarpone

200g smotanu 16%

200g biely jogurt

2 vajcia

100g horkej čokolády

20g masla

1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

Horká čokoláda

Smotana na šľahanie 33%

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180° 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt. Rotopíme si čokoládu vo vodnom kúpli s maslom. Čokoládu necháme trocha vychladnúť a následne pridáme do tvarohovej zmesi a poriadne premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180°a po polhodine znížime teplotu na 150°a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Makový cheesecake s bielou čokoládou 

Budeme potrebovať

Na základ: 

1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)

1pl trstinového cukru (nemusí byť)

50g masla

Na plnku: 

500g jemného tvarohu

1 mascarpone

200g smotanu 16%

200g biely jogurt

2 vajcia

200g maku

1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

Biela čokoláda

Smotana na šľahanie 33%

 

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180° 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.  Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180°a po polhodine znížime teplotu na 150°a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou 

Budeme potrebovať

Na základ: 

1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)

1pl trstinového cukru (nemusí byť)

50g masla

Na plnku: 

500g jemného tvarohu

1 mascarpone

200g smotanu 16%

200g biely jogurt

2 vajcia

300g čučoriedok

50 ml mlieka

1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti

Poleva: 

Horká čokoláda

Smotana na šľahanie 33%

Postup: 

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180° 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt. V mixéri si pomixujeme čučoriedky s mliekom. Čučoriedkovu zmes pridáme k tvarohovej a premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180°a po polhodine znížime teplotu na 150°a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Dobrú chuť

Simi